Międzynarodowy Dzień Chleba

Treść
W życiu każdego z nas stanowi symbol zabezpieczenia podstawowych egzystencjalnych potrzeb, panaceum na głód. Otrzymywany jest z wypieku ciasta, będącego połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku, wody, soli i drożdży. O czym mowa? O chlebie powszednim.
Niewątpliwie, chleb ma olbrzymi wymiar symboliczny. Dzielimy się nim w wigilię Bożego Narodzenia, zanosimy do święcenia w wielkanocnym koszyczku. Chlebem wita się miłych i cenionych gości. Całują go nowożeńcy. Artystyczny bochen stanowi ważny element uroczystości dożynkowych. Jest on bowiem owocem pracy wielu ludzi: tych, którzy sieją i zbierają ziarno, tych którzy transportują je do młynów, tych którzy przetwarzają je na mąkę i całej rzeszy piekarzy, hurtowników i sprzedawców.
W kulturze pogańskiej Słowian, kołacz - rodzaj świątecznego chleba był symbolem płodności i dobrobytu. Pełnił funkcję obrzędową podczas wesela i każdego innego święta i wydarzenia. Również przyrządy służące wypiekowi chleba, jak i sam proces jego tworzenia, miały charakter magiczny. Pieczenie chleba obłożone było licznymi nakazami i zakazami. Piec chlebowy, dzieża do rozrabiania ciasta, łopata chlebowa to przedmioty o wyjątkowym znaczeniu, prawie święte.
Międzynarodowy Dzień Chleba obchodzony jest 16 października. Święto zostało ustanowione przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników w 1997 roku, a data ta została wybrana ze względu na rocznicę powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.
Z tej okazji w klasie 3 a zorganizowano wiele ciekawych aktywności. Uczniowie poznali rodzaje zbóż uprawianych w Polsce oraz proces wypieku chleba. Nie zabrakło też degustacji różnych rodzajów pieczywa.
Dzień ten był nie tylko okazją do wspólnego świętowania, ale też do refleksji nad wartością codziennego posiłku. Uczniowie dowiedzieli się, jak wiele pracy i szacunku kryje się za kromką chleba, którą często traktujemy jako coś oczywistego. To był dzień pełen zapachów, smaków i uśmiechów.
R.F