Marzec w Świetlicy

Treść
Marzec w naszej świetlicy był miesiącem pełnym wrażeń, radości i wyczekiwanych zmian. Nie zabrakło okazji do świętowania, poznawania ciekawostek i aktywnego spędzania czasu. Zapraszamy na krótką relację z naszych marcowych przygód! Pierwszą ważną datą w marcu był oczywiście Dzień Kobiet. Rozmawialiśmy o roli kobiet w historii i współczesnym świecie, a także o wzajemnym szacunku i życzliwości. Było to miłe i pełne pozytywnej energii przedpołudnie.Kolejnym nietypowym, ale jakże wesołym świętem, które obchodziliśmy, był Dzień Żaby. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawostek o tych płazach – gdzie żyją, czym się żywią. Nie zabrakło zabaw ruchowych inspirowanych żabimi skokami, rysowania uśmiechniętych żabek i tworzenia plastycznych dzieł.Z utęsknieniem też czekaliśmy naPierwszy Dzień Wiosny, który powitaliśmy z radością i kolorami. Dzieci przyszły ubrane na zielono i w kwiatowe wzory. Wspólnie wykonaliśmy wiosenne dekoracje, takie jak papierowe kwiaty, motyle i bociany. Korzystając z coraz dłuższych i słonecznych dni, wychodziliśmy na świeże powietrze. Nasze zabawy na placu zabaw były pełne śmiechu i ruchu. Urządzaliśmy wyścigi, graliśmy w piłkę, skakaliśmy na skakankach. Cieszymy się, że po zimowych miesiącach możemy wreszcie w pełni korzystać z uroków otoczenia naszej szkoły. Jednym z ulubionych punktów marcowego planu były ćwiczenia gimnastyczne na hali sportowej. Mieliśmy okazję do rozgrzewki, wykonywania różnorodnych ćwiczeń wzmacniających i rozciągających pod okiem nauczyciela. Ćwiczenia na hali to świetny sposób na rozładowanie energii i poprawę kondycji. W naszej świetlicy szkolnej w ostatnim czasie zagościł temat zdrowego odżywiania, a to za sprawą realizacji programu "Zdrowo jem, więcej wiem". Jednym z najbardziej angażujących i smakowitych elementów były zajęcia poświęcone słonym i słodkim przekąskom. Dzieci z ciekawością odkrywały, co kryje się w ich ulubionych smakołykach i jak mogą wybierać mądrze, dbając o swoje zdrowie.Zamiast paluszków: świeże warzywa pokrojone w słupki (marchewka, ogórek, papryka, seler naciowy). Zamiast cukierków: świeże owoce – jabłka, gruszki, banany, winogrona, mandarynki. Kulminacyjnym punktem zajęć była przygotowanie i degustacja owocowych i warzywnych szaszłyków. To była doskonała okazja, aby przekonać się, że zdrowe jedzenie może być nie tylko korzystne, ale i niezwykle smaczne oraz atrakcyjne wizualnie.
J.K.